Ziua Persoanelor Consacrate celebrata la Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Persoanelor Consacrate celebrată la Iași

[2013-02-02]
În Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, sâmbătă, 2 februarie 2013, PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, alături de PS Aurel Percă, Episcop auxiliar, pr. Alois Fechet, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată din Dieceza de Iași, pr. Iosif Dorcu, paroh și decan de Iași, au prezidat Sfânta Liturghie solemnă cu ocazia celei de-a XVII-a Zile Mondiale a Persoanelor Consacrate. La celebrare au participat călugărițe, preoți călugări, frați consacrați, preoți și credincioși din Iași.
Celebrarea a început cu sfințirea lumânărilor, la intrarea în catedrală, prilejuită de celebrarea "Întâmpinării Domnului", urmată de procesiunea până la altar. În cuvântul său de învățătură, PS Petru Gherghel a vorbit despre protagoniștii evenimentului "Întâmpinării Domnului": Isus, părinții săi, bătrânul Simeon și profetesa Ana. Aceștia din urmă descoperă în Isus "lumina spre luminarea neamurilor". Scena prezentării lui Isus la templu are o semnificație aparte: Maria, mama lui Isus, căreia Simeon îi profețește că va suferi enorm pentru acel prunc, acceptă menirea ei și se conformează planului divin. Acesta este rolul Fecioarei Maria în viața Bisericii: ea este mama fiecărui om și îi susține pe toți nu doar în momentele de bucurie, ci și în timpul situațiilor de tristețe.
Un alt aspect important, accentuat de PS Petru Gherghel, a fost "gestul dăruirii": părinții lui Isus oferă o viață, aceea a lui Isus, lui Dumnezeu. Aceasta este viața persoanelor consacrate prezente la celebrarea euharistică a acestei zile. Ele și-au oferit viața nu doar lui Dumnezeu, ci și celor apropiați, aflați fie în suferință, fie în momente de împlinire. Dăruirea persoanelor consacrate este semnul apartenenței la Dumnezeu, la colaborarea cu el în Biserică. A urmat momentul reînnoirii comunitare a voturilor de curăție, sărăcie și ascultare. Acest gest a exprimat angajarea persoanelor consacrate de a se dărui total slujirii lui Dumnezeu în Biserică și de a-și trăi viața după exemplul fondatorilor lor.
A luat cuvântul pr. Alois Fechet, vicar episcopal și responsabil al Oficiului pentru Viață Consacrată din Dieceza de Iași. El a mulțumit, în numele tuturor persoanelor consacrate prezente, pentru susținerea și disponibilitatea manifestate de păstorul diecezei față de viața consacrată, asigurându-i pe toți că aceste persoane doresc să fie "semne" și "lumină" pentru lumea de azi. Apoi, vorbind despre institutele seculare, un alt mod de viață, de consacrare a persoanelor în lume, a invitat-o la amvon pe sora Teodora Pantazi, membră a Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", care a făcut o prezentare a acestui institut, pe al cărui sit, Terezine.ro poate fi citit textul integral al acestei prezentări. Liturghia s-a încheiat cu cuvintele de mulțumire rostite de PS Petru Gherghel și cu binecuvântarea solemnă. (după materialul semnat de Cosmin Croitoru pentru Ercis.ro)
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1335, Ultimul acces: 2024-04-25 03:58:37