Cardinalul Sarah despre Sf. Papa Paul al VI-lea: Apostol curajos al Evangheliei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Sarah despre Sf. Papă Paul al VI-lea: Apostol curajos al Evangheliei

[2019-02-06]
Papa Paul al VI-lea
„Cu decretul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor datat la 25 ianuarie, Papa Francisc a stabilit ca să fie inserată comemorarea Sfântului Paul al VI-lea în Calendarul general al Bisericii de rit roman […]. Ziua de celebrare va fi 29 mai, dată a hirotonirii sale prezbiterale în 1920, ziua de 6 august, zi a nașterii sale pentru cer, fiind sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului. Dacă sfântul este cel care, făcând să rodească harul divin în fapte, își conformează propria viață lui Cristos, Papa Paul al VI-lea a făcut aceasta răspunzând la chemarea la sfințenie ca botezat, preot, Episcop, Suveran Pontif, iar acum îl contemplă pe Dumnezeu față în față.”

Cuvintele îi aparțin Cardinalului Robert Sarah, prefectul Congregației amintite, și vin ca un comentariu la decretul ce fixează ziua de celebrare pentru Papa Paul al VI-lea, canonizat anul trecut, la 14 octombrie 2018, de Papa Francisc, beatificarea având loc cu patru ani înainte, la 19 octombrie 2014. Papa Paul al VI-lea a fost succesorul altul sfânt, Papa Ioan al XXIII-lea, canonizat tot de Papa Francisc. Succesor în schimb a fost Papa Ioan Paul I, căruia Papa Francisc i-a dat titlul de Venerabil pe 8 noiembrie 2017, recunoscându-i trăirea eroică a virtuților. Revenind la comentariul Cardinalului Sarah, redăm câteva fragmente, în traducerea pr. Mihai Pătrașcu.
„Într-o reflecție din 5 august 1963, la o lună și jumătate după alegerea sa la catedra lui Petru, scria: ‘Trebuie să mă întorc la început: raportul cu Cristos… care trebuie să fie izvor de umilință foarte sinceră: «îndepărtează-te de mine, căci sunt om păcătos…»; fie în disponibilitate: «vă voi face pescari…»; fie în simbioza voinței și a harului: «pentru mine viața este Cristos…»’. Iubirea față de Cristos este iubire față de Biserica sa. În Gând la moarte putea să scrie pe bună dreptate: ‘Îl rog pe Domnul să-mi dea harul să fac din apropiata mea moarte dar de iubire oferit Bisericii. Aș putea spune că am iubit-o mereu și că pentru ea, și nu pentru altcineva, mi se pare că am trăit’.”
„Fascinat de figura și activitatea apostolică a Sfântului Paul, când Duhul Sfânt l-a indicat ca succesor al Sfântului Petru, nu și-a precupețit energiile sale în slujba Evangheliei lui Cristos, a Bisericii și a omenirii, văzută în lumina planului divin de mântuire. Apărător al vieții umane, al păcii și al adevăratului progres al omenirii, așa cum arată învățăturile sale, a voit ca Biserica, inspirându-se din Conciliu și punând în practică principiile sale normative, să redescopere tot mai mult identitatea sa, depășind diviziunile din trecut și foarte atentă la noile timpuri: Biserică a lui Cristos, care pune pe primul loc pe Dumnezeu, vestirea Evangheliei, chiar și atunci când se străduiește pentru frați, pentru a construi acea ‘civilizație a iubirii’ inaugurată de Duhul la Rusalii.”
„În Note pentru testamentul meu, Papa Paul al VI-lea a scris: ‘Fără monument pentru mine’. Chiar dacă în octombrie 1989 i-a fost ridicat un monument în domul din Milano, adevăratul monument Paul al VI-lea și l-a construit cu mărturia sa, cu operele, cu călătoriile apostolice, cu ecumenismul său, cu munca pentru Nova Vulgata, cu reînnoirea liturgică și cu multiplele sale învățături și exemple, arătând astfel fața lui Cristos, misiunea Bisericii, vocația omului modern și conciliind gândirea creștină cu exigențele orei dificile în care a trebuit să conducă, suferind mult, Biserica.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 764, Ultimul acces: 2024-04-21 06:11:21